Yöresel Ürün Çeşitleri

Ülkemiz, konumu gereği birçok farklı ürün çeşitliliğine sahiptir. Bu da her bölgenin ve yörenin kendine ait yiyeceklere sahip olmasını sağlar. Bu yöresel ürünler sayesinde hem yerli turistler hem de yabancı turistler ziyaretleri esnasında bu ürünleri tadarak, yanlarında da götürür.

Son dönemlerde yöresel ürünlerin popüler olarak tercih edilmesiyle birlikte yöresel ürün fuarları da açılmaya başlandı. Buralarda da birçok farklı yöreye ait ürünleri toplu olarak bulma ve alma imkanını yakalarsınız.

Yöresel ürünler, ülkemizde birçok bölgeye ait olarak gruplandırılır. Yöresel ürünler birbirlerinden farklı farklı türlerde olabilir. Pişmiş, mayalanmış, kurutulmuş gibi çeşitli süreçleri içerebilir. Ancak hepsinin en belirgin ortak özelliği doğal olmaları, katkı maddesi içermemeleri ve bulundukları bölgeye ait olmalarıdır. Bunun dışında lezzet, yöntem ve kullanım açısından birçok farklılıkları elbette olabilir.

    Doğu bölgesine ait yöresel ürünler

    İç Anadolu bölgesine ait yöresel ürünler

    Ege bölgesine ait yöresel ürünler

    Karadeniz bölgesine ait yöresel ürünler

        Şeklinde başlı genel bir gruplandırma yapılabilir. Ülkemiz neredeyse her bölgesinde ünlü lezzetlere sahiptir. İllerin bile kendi ilçelerine göre değişen ve farklılaşan alışkanlıkları vardır. Ancak daha daraltmak istenirse Kayseri, Malatya, Kars, Erzurum gibi illere ait de yöresel ürünler vardır.

        Tüm bunları öğrenmek ve lezzetlerinden faydalanmak için buralara tek tek gitmek de gerekir. Ancak son dönemlerde yöresel ürünler sitesi yaygınlaşmasıyla kurulan Obadanal sayesinde kısa sürede bunlara ulaşmak mümkün hale geldi.

        Yöresel ürünler temel olarak doğal ve organik ürünlerden oluştuğu için ve elde edilmesinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için sağlıklıdır. Özellikle hayatını bu bölgelerde geçirenler, bu tarz ürünleri tüketmeye alıştıkları için hem daha sağlıklı hem de daha kuvvetli olurlar.

        Özellikle günümüzde birçok katkı maddesi içeren, bozulmaması için çeşitli içerikler eklenen ve daha hızlı elde etmek için hızlandırıcı maddeler eklenen ürünler insan sağlığı için ciddi anlamda tehlikelidir. Bu yüzden her geçen gün yöresel ve doğal ürünlere de talep artar. Bu amaçla kurulan Obadanal da insanların kolay şekilde yöresel ürünlere ulaşmasını sağlar. Aynı şekilde üreticinin ve satıcının da yanında olarak onların da tüketiciye kolayca ulaşmasını sağlar.

        Yöresel ürünlerin satıldığı ve ülkemizin birçok yerinden satıcının buluştuğu ortak bir platform olan Obadanal ise tamamen yöresel ürünleri satan satıcı ile bu ürünleri almak isteyen alıcıları buluşturur. Tamamen yöresel ürünlerin merakı ile başlayan bu süreç, 2021 senesinde kadın girişimcinin tümü ülkeyi gezerek üreticilerin Obadanal sayfasında yer almasını sağlamıştır. Ülkemizin her yerindeki birbirinden çeşitli yöresel ürünleri kolay ve güvenilir şekilde tüketiciye ulaştırmayı başaran bu oluşum, kısa sürede oldukça fazla hizmet vermiştir.

        Bu oluşum sayesinde üreticilerin, hedef kitlelerine daha kolay ve daha kısa sürede ulaşmasını sağlar. Bu da e ticaretin yaygınlaşması ile kolay ve mümkün hale gelir. Özellikle Anadolu yörelerinde e ticarete ve bu düzene alışmanın da sağlanması amaçlanır.

         Bunun yarattığı kolaylık olarak da hem üreticiler hem tüketiciler istedikleri hizmeti almış olur. Aynı zamanda geleneksel Türk mutfağı ürünlerinin de unutulmamasını ve özleyenlerin kolaylıkla ulaşmasını sağlar. Ayrıca yöresel ürünlerin yanı sıra, coğrafi işaretli ürünler, vegan ve vejetaryen ürünler ile glütensiz ürünler de tüketici ile buluşturulur.

        Bir ürünün yöresel ürün olabilmesi için coğrafi işaret almış olması gerekir. Bunun için de çeşitli prosedürlerin resmi olarak da yerine getirilmesi gerekir. Bunun için de konu olan ürünün gerçekten o bölgeye ve yöreye ait olduğu tescil ettirilmelidir. Ancak bu onay alındıktan sonra ürünler coğrafi işaret etiketi ile satılabilir.

        Yöresel ürünlerin fiyatları oldukça çeşitlidir. Ne kadar alındığına ve satıcıya da bağlı olarak fiyatlarda hareketlilik görülebilir. Obadanal’da her satıcı ve üretici kendi fiyatlarını kendileri belirler.

        Aynı zamanda üründen de kendileri sorumludur. Eğer iadeyi kabul etmeme ya da siparişi kabul etmeme gibi durumlar olursa bunlar tamamen satıcı firma ile ilgilidir. Eğer siz de burada mağaza açmak ve bölgenize ait olan yöresel ürünlerin satışını yaparak tüketici ile buluşturmak istiyorsanız Obadanal’a gelerek mağaza başvurusunda bulunabilirsiniz. Gerekli kriterleri sağlamanız durumunda siz de ürünlerinizi Obadanal’da satışa sunarak, daha kısa sürede satabilirsiniz.

        Aynı zamanda eğer ürünlerle ilgili sormak istediğiniz bir şey ya da siparişlerinizle ilgili bir sorun olursa, mağaza ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer mağaza iletişim taleplerinize dönüş yapmazsa bu sefer Obadanal’a ulaşarak durumu bildirmeniz yeterli olur. Hem müşteri ile hem de mağaza sahipleri ile ilgilenen ve kimsenin mağdur olmasını istemeyen firma, arada aracı görevi görerek sorunlara da çözümler bulur.

        Yöresel Ürün Nedir?

        Yöresel ürün adından da anlaşılabileceği gibi belirli bir yöreye ait olan ve o yörede yiyecek ya da içecek olarak tüketilmesi alışkanlık haline gelen ürünlerdir. En belirgin özelliklerinden biri de doğal olmasıdır. Bu yüzden de daha sağlıklı olduğu için de oldukça fazla talep olur ve tercih edilir.

        Piyasada her geçen gün daha fazla yer alan ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden katkılı ürünlere ulaşım da ne yazık ki oldukça kolaydır. Ancak bunun yanı sıra organik yöresel ürünlere ise ulaşım oldukça zordu. Bir bölgenin yöresel peynirini ya da başka bir türünü almak istiyorsanız yapmanız gereken ya oraya gitmek ya da giden birinden getirmesini istemekti.

        Ancak bunu ortadan kaldırmak ve tüketicinin yöresel doğal ürünler teminini sağlamak amacıyla kurulan Obadanal vardır. Birçok yöresel ürün, vegan ve vejeteryan ürünlerin yanı sıra mahreç işareti olan ürünleri de sitesinde tüketiciyle buluşturmak amacıyla bulundurur. Mahreç işaretine sahip ürünler, geleneksel ya da yöresel ürün tanımına uyduğunu gösterir. Lokum, pastırma gibi ürünler bunlara örnek olarak verilebilir.


        Yöresel ürünlerde birçok çeşit bulunur. Her bölgenin birçok yöresel ürünü olduğu gibi her ürünün de farklı farklı çeşitleri olabilir. Tüm bunlar, üreticisi tarafından üretildiği sürece, sizlerin de ulaşabilmesi için ortak bir e ticaret sitesinde yer alır.

        Obadanal sayesinde hem üretici, yöresel ürünlerini tüketiciye daha kolay ulaştırma imkanı sağlar hem de tüketici, aradığı yöresel ürünlere sadece tek bir tıkla ulaşır. Birbirinden çeşitli olan ve ülkemizin her yerinden üreticilerin ürünlerinin bulunduğu Obadanal, en iyi yöresel ürünler sitesi arasında yer alır.

        Siz de hem kaliteli hem de güvenilir yöresel ürünlerden almak isterseniz güvenle Obadanal'ı tercih edebilirsiniz. Kuruluşu da tamamen bir merak sonucu olan Obadanal, aslında girişimci bir kadının da başarı öyküsüdür. Zamanla daha çok kişiye ulaşan ve şimdi birçok üreticiye ve tüketiciye hizmet sağlayan ve yöresel ürün satan siteler arasında yer alan Obadanal gelişmeye devam edecektir.

        Doğu Bölgesi Yöresel Ürün Çeşitleri

        Doğu Anadolu bölgesi, doğal güzellikleri ve farklı mimarı yapılarıyla olduğu kadar yöresel lezzetleri ve yemekleriyle de ünlüdür. Doğu bölgesine gezi yapan ya da bir şekilde yolu oradan geçenler, mutlaka bu yöresel ürünlerden kendilerine hitap edeni alır. Doğu bölgesinde öncelikle Kars'ın peynirleri oldukça meşhurdur. Kars gravyer peyniri, şirden maya, süt ve tuzdan elde edilir. Kökeni İsviçre'ye dayanır.

        Görünüm olarak da koyu sarı, delikli bir peynirdir. Kars'a ait olan bir diğer popüler ürün de Kars eski kaşarıdır. 6 ay dinlenme süresini tamamladıktan sonra tüketiciyle buluşturulur. Kars göbek kaşarı ise kalsiyuma ve proteine sahip olması sebebiyle tüketilmesi yüksek fayda sağlayan ürünlerdendir. Aynı zamanda kemik erimesine de oldukça iyi gelir. Kelle kaşar da Kars'a ait olan yöresel peynir çeşitlerinden biridir.

        Van'a ait olan otlu peynirin en belirgin özelliği ise 25'e yakın çeşitte ot kullanılmasıdır. Hazmetmeyi kolaylaştıran bu peynir, 3 - 6 ay arası toprağa gömülerek elde edilir. Bu şekilde elde edilen kıvamı ile oldukça lezzetli olur ve birçok sofranın vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Erzincan'ın ise en popüler yöresel ürünü elbette tulumdur. Erzincan tulumu, koyun sütünün yağıyla birlikte kullanılmasıyla elde edilir. Bu sayede de doğal ve besleyici olan tulum, yöresel ürünler içerisinde oldukça fazla tercih edilir.

        Doğu Bölgesine ait olan yöresel ürünler, özellikle kahvaltı sofralarında sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda bu yöresel ürünlerle elde edilen börek, yemek gibi çeşitler de bu sayede doğu Anadolu’ya ait olan meşhur yemekleri ortaya çıkarmıştır.

        Obadanal da doğu bölgesine ait olan birçok yöresel ürünün satışını yapan üreticiyi sayfasında bulundurur. Bu durumda da tercih etmek isteyen tüketiciler buradan kısa sürede ve güvenli olarak alışveriş yapabilir. En popüler olan peynirlerin yanı sıra, bal, pestil, cevizli sucuk, tereyağı gibi ürünler de yer alır. Yaygın olarak peynir türler, ballar ve kuruyemişleri yaygın olan doğu Anadolu bölgesi, tüm bu ürünleri ile gelen turistlerin tatmaktan zevk alacağı lezzetleri içerir.

        İç Anadolu Yöresel Ürün Çeşitleri

        Doğal yöresel ürünler arasında yer alan ürünlerin bir kısmı da İç Anadolu Bölgesi'ne aittir. Birçok bölgeye hatta ilçeye göre bile değişen bu ürünler oldukça çeşitlidir. Biber, incir, domates, patlıcan gibi kuru ürünler oldukça popülerdir. Bamya kurusu, tarhana, erişte, cezerye de iç Anadolu’ya ait olan yöresel ürünler arasında yer alır.

        Aynı zamanda Kırşehir'in cevizi ve pekmezi, Yozgat'ın çanak peyniri, Ankara'da çubuk turşusu popüler yöresel ürünler ve lezzetler arasındadır. Konya'nın siyah havucu, Ereğli'nin peynir şekeri, Kayseri'nin sucuğu ve pastırması diğer popüler yöresel ürünler arasında yer alır. Her birinin kendine özgü sistemi ve tarifi ile elde edilen bu yöresel ürünler, satıcının temin etmesi ya da elde etmesi sonucu Obadanal'da yer alır.

        Obadanal, satıcıların kendi ürettikleri ürünleri kendi istekleriyle siteye koyarak satması sistemine dayanır. Tüketici de aradıkları ürünleri sitede bulabilir. Zaten amaç; üretici ve tüketici arasındaki iletişimi sağlamak ve kısa sürede birbirlerini bulmasını sağlamaktır. Bu sayede hem tüketici yöresinden doğal ürünler temini yapabilecek hem de amacı yöresel ürün satmak olan üreticinin de işleri kolaylaşmış olacaktır.

        Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi iç Anadolu bölgesi de birçok coğrafi işaretli ürüne sahiptir. Bunları bulmak eskiden daha zor olsa da şimdi yöresel ürünler satan siteler sayesinde kolaylaşmıştır. Hem doğal ve sağlıklı olması açısından hem de inanılmaz bir lezzete sahip olması açısından yöresel ürünler fazlasıyla tercih edilir.

        Özellikle çocukluktan beri alıştırılması gereken bu ürünlerin sofralardan eksik edilmemesi gerekir. Bölge olarak genelde hamur, et ve sucuk türleri yaygın olan bir yerde olmasından dolayı yöresel ürünleri de genelde bu şekildedir. Kayseri mantısı gibi örneklerden de bunlar anlaşılabilir.

        Ege Bölgesi Yöresel Ürün Çeşitleri

        Ege Bölgesi, turizm sektöründe olduğu kadar yöresel ürünlerde de oldukça başarılıdır. Geçmiş yıllardan beri gelen ve alışkanlık olarak tüketilmeye devam edilen birçok lezzetinin temelinde yöresel ürünleri yer alır. Bunlar yöresel gıda ürünleri satılan fuarlarda satılabileceği gibi artık daha kolay ulaşılması amacıyla online alışveriş sitelerinde yer alır. Obadanal’da bu başarılı ve güvenilir sitelerden biridir. Online yöresel ürünler tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri de daha geniş bir alana daha kısa sürede ulaşma imkanıdır. Ege bölgesine ait organik yöresel ürünler arasında Aydın kestanesi ve inciri, Dalama tandırı, Denizli leblebisi, zeytinyağları ve zeytinleri, kale biberleri ve çekirdeksiz üzümleri yer alır. Özellikle zeytinyağı en popüler yöresel ürünler arasınadır.

        Aynı zamanda ucuz yöresel ürünler tercih etmek isteyenler için de Obadanal en uygun fiyat seçeneklerine de sahiptir. İnsanlara da yöresel ürünler satış hizmeti sunmak isteyenler de Obadanal’a gelerek buralarda satış yapabilirler. Yöresel ve doğal ürünleri temin etmek isteyenler de buraya gelerek diledikleri ürünleri satın alabilir. Akdeniz bölgesinin de Ege ile benzer yöresel ürünleri vardır.

        Başta zeytinyağı olmak üzere Hatay yöresel ürünler listesinde yer alan küflü çökelek, tuzlu yoğurt, Adana bici bicisi, Tarsus şalgamı gibi birçok yöresel ürün yer alır. Aynı zamanda gerçekleştirilen fuarlarda da bu bölgelerin tamamına yakınının ürünleri yer aldığı için buralardan da alışveriş yapılabilir.

        Ancak yöresel ürünler fuarı her zaman her ilde bulunamadığı için ihtiyaç anında yöresel organik ürünler yer alan Obadanal'ı tercih etmek yeterli olacaktır. Ege bölgesi, bölge olarak ağır yiyeceklere değil, daha hafif ve sağlıklı yiyeceklere düşkün bir bölge olduğundan zeytinyağı ya da benzeri ürünler ağırlıklıdır.

        Karadeniz Yöresel Ürün Çeşitleri

        En çok yöresel ürüne sahip olan bölgelerden biri de Karadeniz bölgesidir. Karadeniz bölgesi de özellikle tereyağı konusunda oldukça başarılı yöresel ürünlere sahiptir. Tıpkı diğer bölgeler gibi de bu ürünlerle yaptıkları yemeklerin de tadı vazgeçilmez hale geliyor. Trabzon yöresel ürünler listesinde yer alan Trabzon ekmeği, Trabzon çökeleği ve tereyağı oldukça popülerdir.

        Aynı zamanda mısır unu, fındığı, keçi tereyağı gibi genelde süt ürünlerine dayanan yöresel ürünleri vardır. Doğa yöresel ürünler pazarı gibi çeşitli illerde yer alan pazarlarda da yöresel ürünlere yer verilir. Ancak bu pazarlar ve fuarlar 1 hafta gibi kısıtlı sürelerde yer aldığı için her ihtiyaç anında temin etmek zordur.

        Bu yüzden e ticaret şekline getirilen ve üretici ile tüketicinin birbirlerine kolay şekilde ulaşmasını sağlayan Obadanal kurulmuştur. Bu sayede Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgeye ait olan yöresel ürünlere ulaşmak kolay olur.

        Yöresel ürünler, belirli bölgelere ait olan ve en önemlisi de doğal olan ürünlerdir. Bu ürünler doğal ve katkısız olarak elde edilir. Bölgedeki çeşitli yiyeceklerde de sık sık kullanılması sonucu bölgelerin meşhur yemekleri de oluşmuştur. Bir ürünün yöresel ürün kabul edilmesi için belirli şartları sağlaması gerekir.

        Bunları sağlayan ürünler, her yer tarafından kabul edilen yöresel ürünler listesine dahil olur. Yöresel ürünler, kahvaltı sofralarınızdan ya da yemek masalarınızdan eksik edilmeden tüketilmesi ve bir alışkanlık haline getirilmesi ile daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanılmış olunur. Karadeniz bölgesi başta süt ürünleri olmak üzere, fındığından çaya kadar birçok yöresel ürüne sahiptir.

        Bunları satmak isteyen çok üretici olduğu gibi bu doğal ürünlere ulaşmak isteyen özellikle de başka şehirlerde yaşayan çok tüketici vardır.

        Bunlar zaman zaman şehirlerine gelen yöresel ürün fuarlarını tercih takip ederek ürünleri temin etseler de, her zaman ve her ihtiyaç anında bulmak ne yazık ki zordur. Bu yüzden hem üreticiyi hem de tüketiciyi ortak bir paydada buluşturan Obadanal web sayfası sayesinde herkes daha hızlı ve daha çabuk alışverişlerini tamamlayabilir.